начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

конкурс за съд.помощници

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: конкурс за съд.помощници

Мнениеот djalma » 02 Апр 2009, 10:59

чл.164 от ЗСВ:
(6) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи или разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната.

(7) За стаж като съдия по ал. 1 - 5 се зачита и стажът като съдия в международен съд, създаден въз основа на международен договор, по който Република България е страна, или създаден в рамките на международна организация, на която Република България е член.
djalma
Потребител

Мнениеот tsveti_d » 02 Апр 2009, 11:57

Щом като новите промени на ЗСВ предвиждат, че след като работиш 5 години като съдебен/прокурорски помощник можеш да бъдеш назначен за прокурор/съдия при Районен съд БЕЗ канкурс, значи би следвало да се зачита за юридически стаж!
tsveti_d
Младши потребител

Мнениеот idealista » 02 Апр 2009, 12:04

еliza888, моля, ако имаш инфо да споделиш - от кога е обявата, тъй като на сайта на АП-Варна не намерих датата на публикуване и кр.срок?
Предварително благодаря.
п.п. И тук едни изисквания са му "дръпнали" ..явно е за огрничаване в начален стадий...то език..,то успех.., то комп.грамотност... :shock:
*.. contra impudentem stulta est nimia ingenuitas ..*
Прекаленото благородство спрямо безочливия е ГЛУПОСТ !!!
Аватар
idealista
Младши потребител

Мнениеот idealista » 02 Апр 2009, 12:05

грешка :oops: ...Ап.съд Варна..., НЕ Ап. Пр-ра..
*.. contra impudentem stulta est nimia ingenuitas ..*
Прекаленото благородство спрямо безочливия е ГЛУПОСТ !!!
Аватар
idealista
Младши потребител

Мнениеот ozzo_123 » 02 Апр 2009, 13:26

това за е зика е несериозно.......... как председателя на районен или какъвто и да е съд ще те оценява за знанията ти по език............ а относно дипломите ами какво означава мн.добър над 4,50 или над 5,00..........за тези конкурси да ги нарека постоянно изникват въпроси......наистина е тъпо да те спират заради оценки някакви....... примерно можеха да се вземат само от държавните защото там са малко по-обективни или незнам, но тези от семестриалните са несериозни ........ ти в първи втори и трети курс още незнаеш какво правиш, камо ли да се осъзнава какво се учи и последващата рпабота и нейната сериозност.......... а в зсв си пише, че стажа като съд. помощник се зачита за юридически стаж .........
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот nuni_ganeva » 02 Апр 2009, 21:19

и аз мисля така, но комисията от апелативни съдии каза, че няма да е юридически стажа, а трудов договор по КТ
nuni_ganeva
Младши потребител

Мнениеот nuni_ganeva » 02 Апр 2009, 21:21

затова си мислех, че някой от назаначените на тази длъжност може да пишат дали е юридически стажа като съд. помощник
nuni_ganeva
Младши потребител

Мнениеот ozzo_123 » 02 Апр 2009, 22:21

Чл. 164. (1) За съдия в районен съд, прокурор в районна прокуратура и следовател в окръжна следствена служба се назначава лице, което има най-малко три години стаж.

(2) За съдия в окръжен съд и прокурор в окръжна прокуратура се назначава лице, което има най-малко 8 години стаж.

(3) За съдия в административен съд се назначава лице, което има най-малко 8 години стаж.

(4) За съдия в апелативен съд и прокурор в апелативна прокуратура се назначава лице, което има най-малко 10 години стаж.

(5) За съдия във Върховния касационен съд и във Върховния административен съд, за прокурор във Върховната касационна прокуратура и във Върховната административна прокуратура и за следовател в Националната следствена служба се назначава лице, което има най-малко 12 години стаж.

(6) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност дознател в системата на Министерството на вътрешните работи или дознател в Министерството на отбраната.

(7) За стаж като съдия по ал. 1 - 5 се зачита и стажът като съдия в международен съд, създаден въз основа на международен договор, по който Република България е страна, или създаден в рамките на международна организация, на която Република България е член.
на това основание си мисля, че стажът на съд. помощник е юридически и т.н. това е от зсв...дано съм помогнал....
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот eliza888 » 06 Апр 2009, 09:42

Za idealista

Срокът за Апелативен съд Варна изтече на 30.03.2009г. В момента се чака дата за събеседване. Не знам точно как ще протече това събеседване, нито има конспект, така че би могло да е всичко. А иначе за Окръжна и Апелативна прокуратура конкурсите вече минаха и има вече назначения.
eliza888
Нов потребител

Мнениеот sansan » 12 Юни 2009, 15:18

Къде освен в сайта на ВСС може да се следи предварително за конкурсите за съдебен помощник? Лично мен ме интересува за ОС-Варна. Някъде в самия съд може ли да се проверява?
Не страдам от психично разстройство-наслаждавам му се:)
sansan
Младши потребител

Мнениеот sansan » 15 Юни 2009, 14:16

Хайде колеги...
Никой ли няма мнение... :roll:
sansan
Младши потребител

Мнениеот djalma » 15 Юни 2009, 14:47

Аз лично кандидатствах за съдебен и за прокурорски помощник в нашия съдебен район. И на двете места свободните бройки бяха по две, т.е. общо 4 .
За съжаление и в прокуратурата и в съда ме класираха на трето място.
Самите обяви за работа бяха публикувани в интернет на съответните страници (на окръжна прокуратура и на окръжен съд), както и на табло в сградите. Но от тук нататък само в сайта на Окръжен съд имаше постоянно информация за допуснатите и спечелилите, а за окр.прокуратура - не.Резултати от там се изнасяха на табло в сградата на прокуратурата, както и адм.секретар, която се обаждаше, за да информира.
Така че, като гледам, навсякъде е различно. И не може да се разчита само на интернет...
djalma
Потребител

Мнениеот sansan » 15 Юни 2009, 16:54

10x djalma :D
sansan
Младши потребител

Мнениеот helene » 15 Юни 2009, 17:21

Явявах се на такъв конкурс за съдебни помощници във ВКС, беше събеседване. Зададоха ми точно 3 въпроса - 1. От къде съм?; 2. Какво работя?; 3. Явявала ли съм се на конкурси за магистрати? Общо взето бяхме около 25 човека и свършихме за 1 час, аз бях предпоследна. Голяма пародия :lol: А, иначе преди събеседването председателят на ВКС Л. Груев около 5 минути ни убеждаваше в честността на провеждането на конкурса, голям резил.......
helene
Потребител

Мнениеот sansan » 15 Юни 2009, 22:48

Ами то май по-голямата част от всички конкурси са си такива-предварително решени. Ама какво да правим... :roll: Какво да каже djalma с тия нейни две трети места :evil: -то бива липса на късмет, ама айде стига... :mrgreen:
sansan
Младши потребител

Мнениеот djalma » 16 Юни 2009, 08:34

Само да допълня, че за съдебни помощници конкурса премина в три етапа - по дъкументи, решаване на тест с 20 въпроса и развиване на един въпрос /от цялата гражданско прав или наказателна материя, каквото ти се падне/ и накрая устно събеседване. А за прокурорски помощници - решаване на тест и казус и после пак препитване.
djalma
Потребител

Мнениеот contralegem » 16 Юни 2009, 14:19

Само да вметна, че предложението съдебните помощници да стават младши или районни съдии без конкурс не мина при последните изменения на ЗСВ. Това обаче съвсем не означава, че стажът като съдебен помощник не се зачита за юридически. На мен, когато си събирах документите за предстоящия конкурс за районни съдии, ми издадоха служебна бележка, в която в юридическия ми стаж е включен и този като съд. помощник.
contralegem
Потребител

Мнениеот sansan » 16 Юни 2009, 16:53

Така и трябва contralegem- то си е отвсякъде юридически стаж.
А колкото до неприетото предложение да се става съдия без изпит - не се безпокой - когато "правилните" хора съберат необходимия стаж и това предложение ще мине... :!:
sansan
Младши потребител

Мнениеот bastard » 19 Юни 2009, 21:28

shany83 написа:Високи изисквания???Юридическо образование,придобита юридическа правоспособност и успех от дипломата минимум много добър????на това ли му викате високи изисквания???ААА,май искаха да се владее и един чужд език-е то ще е смешно,ако поне един не владеем....

Ми че да не са ниски изискванията????? Все пак си няккъв въшлив съдебен помощник, не си магистрат, въобще не мой да се мери т.нар. съдебен помощник с прокурора или съдията. И за такъв П*тьо Маринкин, с извинение, още малко и медал от Олимпиада ше поискат, ай сектир бе. Те да си оправят първо тяхната квалификация, че затуй постоянно ядем калая от Европа все за правосъдието/кривосъдието.
bastard
Потребител

Мнениеот shany83 » 21 Юни 2009, 23:33

ами изисква се юридическо образование...общо взето това е..то ще е смешно,ако днес юрист в Европа не владее поне един западен език.Що се отнася за магистратите-пожелавам на всеки кадърен да стане такъв:)
shany83
Потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити