начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот REVOLUTION » 16 Яну 2008, 09:32

gudio написа:Сигурно е интересно горното, но недей да ги плашиш кандитатите - ДСИ, няма да им свърши рабонт за изпита... Имах асистент - Красен Стойчев, а той бил станал конституционен съдия :shock: Нямам особено впечатляващи спомени от този асистент навремето, но помня какво ни каза: "Има разкошен учебник на Иван Апостолов, но ако не четете и не се готвите по учебника на Кожухаров - 100% безусловно ще ви скъсат на изпита по облигационно право"....

Когато срещнах г-н Красен Стойчев , вече беше доцент и ми водеше Облигационно право , та мисълта ми е , че бях и още съм страшно впечатлен от него.И тогава той държеше да се чете от проф.Кожухаров , макар че вече не бе толкова категоричен , колкото е бил навремето.Когато разбрах , че е станал К.съдия се зарадвах и за него и за тежестта на самата институция , защото с такива съдии , наистина този съд ще е гаранция за спазване на К. :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот punisher » 16 Яну 2008, 10:24

"Има разкошен учебник на Иван Апостолов, но ако не четете и не се готвите по учебника на Кожухаров - 100% безусловно ще ви скъсат на изпита по облигационно право"....
:twisted: :twisted: :twisted: Аз лично не вярвам на такъв род изказвания от Кр.Стойчев,защото и на мен е предавал,но вече като доцент.
Имай уважение към такъв професионалист,че малко могат да се докоснат до него.Но ти явно не си успял:::))))
punisher
Потребител

Мнениеот gudio » 16 Яну 2008, 11:07

punisher написа:"Има разкошен учебник на Иван Апостолов, но ако не четете и не се готвите по учебника на Кожухаров - 100% безусловно ще ви скъсат на изпита по облигационно право"....
:twisted: :twisted: :twisted: Аз лично не вярвам на такъв род изказвания от Кр.Стойчев,защото и на мен е предавал,но вече като доцент.
Имай уважение към такъв професионалист,че малко могат да се докоснат до него.Но ти явно не си успял:::))))

:lol: Докосвай се, отърквай се в него колкото си искаш, даже си лягай всяка вечер с неговата снимка, аз такива претенции нямам :lol: Примерът е в съвсем положителна насока - как Кр.Стойчев ни даде прагматичен съвет как да си вземем изпита за краткия относително срок, за който трябваше да се подготвим. Никога не е късно, нито излишно да четеш какви ли не други неща, но... дали ще ти трябват за изпита - това беше въпросът.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот punisher » 16 Яну 2008, 11:44

“Докосвай се, отърквай се в него колкото си искаш, даже си лягай всяка вечер с неговата снимка, аз такива претенции нямам ”
Ти ако така буквално и простичко четеш,няма как да разбереш кое ни е необходимо и кое не.
Да не би да ревнуваш:::)))Опа,или може би никой теб не докосва или никой до теб не се отърква???
Само да отбележа за останалите колеги от форума,че познавам Кр.Стойчев само като преподавател от Уни,че да не вземе някой да се замисли над повърхностните мисли на gudio.
punisher
Потребител

Мнениеот gudio » 16 Яну 2008, 12:10

:lol: Със сигурност моите мисли са повърхностни, но твоите определено нещо са... гузни, щом се оправдаваш че познаваш Стойчев само качеството му на преподавател :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот bubamara2 » 16 Яну 2008, 13:08

gudio написа: 1) Какви актове постановява СИ (със сигурност не се наричат "решения", а според моята скромна персона, няма и "определения"... :oops: ). Как се наричат (протоколи, резолюции, постановления...)?
:wink:

постановления и разпореждания ?? :roll:
bubamara2
Потребител

Мнениеот gudio » 16 Яну 2008, 13:14

bubamara2 написа:
постановления и разпореждания ?? :roll:

Какво се чудиш - с какъв акт напр. се възлага вещ на публична продан ? С какъв акт се нарежда на деловодителя (а при ДСИ със сигурност не ги пише ДСИ призовките :wink: ) да изпрати съобщение до длъжника или взискателя ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот arabela_1 » 16 Яну 2008, 15:13

guido, не успях да прочета теста от форума. ще ми го изпратиш ли и на мен. предварително благодаря.
arabela_1
Нов потребител

Мнениеот arabela_1 » 16 Яну 2008, 15:16

извинявам се за грешката, исках да напиша gudio.
arabela_1
Нов потребител

Мнениеот marmaid » 16 Яну 2008, 15:56

И аз бих искала да погледна теста ако е възможно разбира се. Предварително благодаря! Според Вас достатъчно ли е за теста да се четат само законите или е необходимо и още нещо?
marmaid
Младши потребител

Мнениеот evel » 16 Яну 2008, 16:14

А кога ДСИ изисква удостоверения от НАП и АДВ за публ.задължения на длъжника, със самото образуване на изпълнителното дело или само, ако предприеме изпълнителни действия срещу длъжника?
Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения!
evel
Младши потребител

Мнениеот i_milev » 16 Яну 2008, 17:07

за всяко започнато изпълнение и за всяко разпределение, а съгласно чл. 323, ал. 1 от ГПК СИ пристъпва към изпълнение по молба на ..........., което означава при образуване на делото
i_milev
Младши потребител

Мнениеот evel » 16 Яну 2008, 19:57

Ами какво става, ако длъжника плати доброволно, а удостоверенията бъдат получени след това или ако длъжника започе да плаща разсрочено как се разпределят месечните вноски за взискателя, АДВ, НАП и т.н.?
Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения!
evel
Младши потребител

Мнениеот gudio » 16 Яну 2008, 20:07

evel написа:Ами какво става, ако длъжника плати доброволно, а удостоверенията бъдат получени след това или ако длъжника започе да плаща разсрочено как се разпределят месечните вноски за взискателя, АДВ, НАП и т.н.?

Това е доста "наболял" проблем... Сега ще се включи о.з. публичния изпълнител и ще оплюе "далавераджиите" СИ, които според него се чудели как да прескочат АДВ и НАП :wink: Участвал съм в грозни скандали :wink: напр. длъжникът почва да крещи и да рони сълзи едновременно - напр. как го "одрали" преди време в еди-коя си болница с пари за да излекуват жена му, въпреки осигуровките ... затова спрял да ги внася и "НЯМА ! :twisted: НЯМА ДА ПЛАТЯ НИТО СТОТИНКА НА НЗОК, НАП ИЛИ КОЙТО ТАМ МИ ГИ ТЪРСИ :twisted: НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА 1 ДА ГО ДУХАТ :twisted: :!: ПЛАЩАМ СИ САМО ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ И НЕ СТЕ ВИЕ ДЕТО ЩЕ МИ РАЗПРАВЯТЕ ЧЕ ТРЯБВАЛО И НА ДЪРЖАВАТА НЕЩО ДА ДАВАМ :twisted: " ...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот zurik » 16 Яну 2008, 22:43

evel написа:Ами какво става, ако длъжника плати доброволно, а удостоверенията бъдат получени след това или ако длъжника започе да плаща разсрочено как се разпределят месечните вноски за взискателя, АДВ, НАП и т.н.?

АДВ и НАП са длъжни в 7- дневен срок от получаване на запитването на СИ да представят удостоверение за дължими публични задължения. Ако след този срок длъжникът плати доброволно или не и още не е пристигнало удостоверението по 353 от ГПК, държавата не може да участва в разпределението на тези суми. Нещо повече, ако длъжникът е погасил изцяло задължението си, СИ прекратява делото по съответния ред, без да ги чака или кани отново.

По интересно е друго, как ще постъпи СИ, при който да е постъпил за събиране изп. лист за частно вземане 70 лв., ун-ние от АДВ за дължими 70 000 лв. и платена сума 105 лв. /задължение+ 20 ДТ образуване + 15 лв. ДТ по т.51д/??? То е ясно де... Но защо карат СИ да нарушават закона насила.. Преди поне имаше някаква разпоредба, че ако в АДВ е по- голямото вземане, публичният изпълнител събира и частните вземания... Може би имаше някакъв смисъл или пък практиката не е била особено успешна и затова тази разпоредба беше отменена..
Последна промяна zurik на 16 Яну 2008, 22:51, променена общо 1 път
zurik
Младши потребител

Мнениеот evel » 16 Яну 2008, 22:50

СИ - "далавераджия"...ахахахахахахаха!
Ами и аз не съм съгласна да събирам вземанията на НАП, нали си има публични изпълнители, що да върша тяхната работа... :evil:
Ами, че то и взискателя е прее.....н /извинете/, ще внася той такси, а СИ ще ги превежда на АДВ, еми не е честно.
Като карах 1 месец стаж при един адвокат, той имаше клиент - взискател по изп.дело. Та плаща той такси за справки всякакви и къде ли не се рови да намери документи за собственост на един имот на длъжника и да наложи възбрана, ама се оказа, че имота вече е възбранен от публ.изпълнител преди 2 години и се нареди на опашката да чака човечеца с надежда, че ще му ссъберат парите.
В крайна сметка не знам как е завършило всичко, но ми стана интересно защо публ.изпълнител наложил възбраната преди повече от 2 години не беше предприел никакви действия за осребряване имуществото на длъжника? А може би чака някой "далавераджия" да я свърши тази работа и да му преведе дължимите суми, а той да си пише едно дело + чрез реализаране на вземането?
Може и да греша, не съм запозната много с работата на СИ, нито с тази на АДВ-изпълнителите, но от конкретния случай останах с такова впечатление.
evel
Младши потребител

Мнениеот gudio » 16 Яну 2008, 22:52

zurik написа:

АДВ и НАП са длъжни в 7- дневен срок - не - в 14 дневен - чл.191 ДОПК и чл.353 ГПК от получаване на запитването на СИ да представят удостоверение за дължими публични задължения. Ако след този срок длъжникът плати доброволно или не и още не е пристигнало удостоверението по 353 от ГПК, държавата не може да участва в разпределението на тези суми. Нещо повече, ако длъжникът е погасил изцяло задължението си, СИ прекратява делото по съответния ред, без да ги чака или кани отново.

По интересно е друго, как ще постъпи СИ, при който да е постъпил за събиране изп. лист за частно вземане 70 лв., ун-ние от АДВ за дължими 70 000 лв. и платена сума 105 лв. /задължение+ 20 ДТ образуване + 15 лв. ДТ по т.51д/??? То е ясно де... Но защо карат СИ да нарушават закона

Значи въпросните удостоверения за дължими публични вземания се бавят с месеци, но :wink: изходящият им № е винаги в 14-дневния срок :lol: За съжаление има много такива дело - частно вземане 70 лв. и публично напр., айде да не е 70 хиляди, но 17 000 лв. НИЩО не можеш да направиш - за да платиш 70-те трябва да събираш 17-те хиляди :evil: На това му казах преди време - железен имунитет срещу всякакви изп. действия - дължиш на Сулю и Пулю по 100-тина хиляди и на...АДВ 10 милиона - ставаш недосегаем :!:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 16 Яну 2008, 22:57

evel написа:
Като карах 1 месец стаж при един адвокат, той имаше клиент - взискател по изп.дело. Та плаща той такси за справки всякакви и къде ли не се рови да намери документи за собственост на един имот на длъжника и да наложи възбрана, ама се оказа, че имота вече е възбранен от публ.изпълнител преди 2 години и се нареди на опашката да чака човечеца с надежда, че ще му ссъберат парите.
В крайна сметка не знам как е завършило всичко, но ми стана интересно ....

:lol: Със сигурност не е свършило още :lol: и няма и изгледи, освен човечецът да се откаже :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот bubamara2 » 16 Яну 2008, 23:01

evel написа:В крайна сметка не знам как е завършило всичко, но ми стана интересно защо публ.изпълнител наложил възбраната преди повече от 2 години не беше предприел никакви действия за осребряване имуществото на длъжника? А може би чака някой "далавераджия" да я свърши тази работа и да му преведе дължимите суми, а той да си пише едно дело + чрез реализаране на вземането?

Напротив, като налага обезпечителни мерки върху имуществото на длъжника и не го осребрява, публичният изпълнител отваря "чадър" над длъжника, за да не може СИ да го "обезпокоява", така да се каже... СИ няма право да извършва изп. действия върху имущество, върху което е наложен запор или възбрана от АДВ...
bubamara2
Потребител

Мнениеот zurik » 16 Яну 2008, 23:08

gudio написа:
zurik написа: АДВ и НАП са длъжни в 7- дневен срок - [b]не - в 14 дневен - чл.191 ДОПК и чл.353 ГПК

Прав си.. 14-дневен срок... Извинявам се, грешката е неволна... Но ти си прекрати изп. дело поради плащане, а после нека ти изпратят и 3 у-ния все с изходящ № в срока. Не се ли преценява срока съгласно датата на пощенското клеймо? АДВ и НАП как ти изпращат въпросните удостоверения?
zurik
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити