- Дата и час: 28 Ное 2024, 04:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КОНКУРС ЗА МЛ.СЪДИИ бр.1 от 2009 г. на ДВ
|
|
Re: КОНКУРС ЗА МЛ.СЪДИИ бр.1 от 2009 г. на ДВ
Колеги,да ви питам,опитвам се да решавам казусите от книжките на Ралица Илкова и Лазар Груев,но ми се струват доста сложни в някои отношения и свързани доста със съдебната практика. Смятате ли,че на изпита ще се дават такива казуси, все пак сме кандидати за младши прокурори и нямаме почти никакъв практически опит.
- vale4ka
- Младши потребител
Който подал, подал. Сега ще часаме да се прочетем в списъците с допуснатите.
Книгата на Илкова и Груев ми ги препоръча мл. прокурор, явил се на предния конкурс, онзи с публикуваните казуси. Сложни, несложни - това е положението. Живота да не е проста работа.
Книгата на Илкова и Груев ми ги препоръча мл. прокурор, явил се на предния конкурс, онзи с публикуваните казуси. Сложни, несложни - това е положението. Живота да не е проста работа.
- ivankavrakov
- Потребител
Здравейте колеги,
Може ли някой, който вече се е явявал на конкурс за мл.прокурори да сподели как протича конкурса, по-конкретно ме интересува колко дни след писмения изпит се насрочва устния.....
На устния изпит за мл.прокурори, задават ли се въпроси от гражданско-правни науки или не. Знам, че това е коментирано, но в крайна сметка се получава объркване, защото едни говорят за изпита за мл.съдии, други за изпита за мл.прокурори, а някои и за двата. Да започнем да разграничаваме нещата малко по-малко!
Може ли някой, който вече се е явявал на конкурс за мл.прокурори да сподели как протича конкурса, по-конкретно ме интересува колко дни след писмения изпит се насрочва устния.....
На устния изпит за мл.прокурори, задават ли се въпроси от гражданско-правни науки или не. Знам, че това е коментирано, но в крайна сметка се получава объркване, защото едни говорят за изпита за мл.съдии, други за изпита за мл.прокурори, а някои и за двата. Да започнем да разграничаваме нещата малко по-малко!
- Aidin
- Младши потребител
Здравейте кандидати,
Позачетох се в писанията ви. Аз съм човек, който след няколко неуспешни опити, успя преди години да стане младши съдия. Точно за това е хубаво да кажа и да ви дам надежда, че е напълно възможно да спечелиш конкурс без връзки. Моите скромни наблюдения са, че на около 10 човека само 1 е с връзки (или поне със съмнения за връзки). Така, че не е невъзможно честно да спечелиш. Повечето хора обясняват неблагополучията си с други фактори, но в повечето случаи не е така. Това го казвам независимо, че на един от конкурсите, на които участвах промениха оценката ми от устния, за да не ми стигне бала. Видях с очите си поправката в протокола, но това не промени желанието ми и надеждата ми да вляза в системата, защото най-добре е да си вътре, за да има промяна. Най - важното от всичко е да имате волята и желанието да победите, както и да станете съдия или прокурор. Следвайте мечтите си и правилно преценете дали имате силите и качествата, защото не е лесно и трябва да се справяте не само с правни проблеми, но и с много недомислици. ЗСВ и Наредбата за провеждане на конкурсите са нищо в сравнение с недомислиците, които ви чакат. Това е само началото. И още нещо, конкурсът е не само за проверка на знанията, важно е и общото представяне. На писмения изпит не се гледа само дали си дал верния според някого отговор, а се оценява и изложението и аргументирането на становищатата. На устния изпит се оценяват и изказът и самочувствието. Имайте предвид, че оценяващите са хора от практиката и затова е добре да се чете практика (колкото и да е противоречива). Не залагайте само на теоритичните си познания.
Накратко и малко объркано, това са кратки моменти от моите конкурсни експерименти.
Пожелавам успех
Позачетох се в писанията ви. Аз съм човек, който след няколко неуспешни опити, успя преди години да стане младши съдия. Точно за това е хубаво да кажа и да ви дам надежда, че е напълно възможно да спечелиш конкурс без връзки. Моите скромни наблюдения са, че на около 10 човека само 1 е с връзки (или поне със съмнения за връзки). Така, че не е невъзможно честно да спечелиш. Повечето хора обясняват неблагополучията си с други фактори, но в повечето случаи не е така. Това го казвам независимо, че на един от конкурсите, на които участвах промениха оценката ми от устния, за да не ми стигне бала. Видях с очите си поправката в протокола, но това не промени желанието ми и надеждата ми да вляза в системата, защото най-добре е да си вътре, за да има промяна. Най - важното от всичко е да имате волята и желанието да победите, както и да станете съдия или прокурор. Следвайте мечтите си и правилно преценете дали имате силите и качествата, защото не е лесно и трябва да се справяте не само с правни проблеми, но и с много недомислици. ЗСВ и Наредбата за провеждане на конкурсите са нищо в сравнение с недомислиците, които ви чакат. Това е само началото. И още нещо, конкурсът е не само за проверка на знанията, важно е и общото представяне. На писмения изпит не се гледа само дали си дал верния според някого отговор, а се оценява и изложението и аргументирането на становищатата. На устния изпит се оценяват и изказът и самочувствието. Имайте предвид, че оценяващите са хора от практиката и затова е добре да се чете практика (колкото и да е противоречива). Не залагайте само на теоритичните си познания.
Накратко и малко объркано, това са кратки моменти от моите конкурсни експерименти.
Пожелавам успех
- martareny
- Нов потребител
Колеги, нещо май пак не разбрах, след като си подадох документите за мл. прокурор ми дадоха вх. номер, и сега трябва да следя дали въобще съм допусната до изпит? А относно конспекта, питах във ВСС и ми казаха, че за мл. прокурор, за писмения изпит ще са само от нпн въпросите, а за устния още не се знаело.
- invisible_
- Младши потребител
Към колегата martareny :
Тъй като явно си се явявал на такъв изпит, може ли да кажеш, дали дават да се ползва съдебна практика? Казусите много ли са трудни и колко приблизително въпроса има на всеки казус и въобще, ако е възможно да споделиш още някаква информация по провеждането на изпита, за което разбира се предварително ти благодаря.
Тъй като явно си се явявал на такъв изпит, може ли да кажеш, дали дават да се ползва съдебна практика? Казусите много ли са трудни и колко приблизително въпроса има на всеки казус и въобще, ако е възможно да споделиш още някаква информация по провеждането на изпита, за което разбира се предварително ти благодаря.
- djalma
- Потребител
Здравейте,колеги.Вече и аз на моменти се вцепенявам като чета разни отговори и кометари...Примерно...ама изпита като бил обявен в 8.00..тогава ли започва..Ей,колеги,колко години сте ходили по изпити,та да се задава таккъв въпрос...?
И този за съдебната практика...как да си представим,че отиваме на конкурс с 5 тома съдебна практика...виждате ли го някаде в главите си,или нечии вече са изпушили я от четене,я от друго
Мислете преди да зададаете някакъв въпрос...
П.С. Ако някой има нужда...мога да му начертая схема как да стигне до залите,където ще бъде писмения изпит...
И този за съдебната практика...как да си представим,че отиваме на конкурс с 5 тома съдебна практика...виждате ли го някаде в главите си,или нечии вече са изпушили я от четене,я от друго
Мислете преди да зададаете някакъв въпрос...
П.С. Ако някой има нужда...мога да му начертая схема как да стигне до залите,където ще бъде писмения изпит...
- lacuna81
- Младши потребител
и НЯКАДЕ знам,че е НЯКЪДЕ...ДА УТОЧНЯ..че веднага си представих как някой се хваща за думичката
- lacuna81
- Младши потребител
Напълно съм съгласна с martareny. За съжаление такава е действителността, но когато човек е упорит и с качества, успява все някога. Лошото е, че няма ясни критерии за оценяване. По този начин човек не знае как се е справил, доколко се е справил или справил ли се въобще. И така тръгват приказки на доволни и недоволни. Аз например съм много против писмения изпит за младши магистрати да бъде казус. Няма логика от влизащи в системата да се изисква да решават правилно и задълбочено казуси, по които има постановени решения от ВКС / всяко от които е постановено най-малко в едномесечен срок и едва ли е писано за 4 часа/ , а после /след назначаване/ да отиват на обучение в НИП. Има разминаване, хем се изисква отлично познаване на съдебната практика, хем след това отиваш в НИП да се "учиш на съдебна практика". Според мене изпитът трябвада се провежда в един ден, като писменият изпит трябва да бъде тест и веднага след него да се ходи на устен изпит, като резултатите от него да се съобщават веднага. На следващия ден да се публикувт правилните отговори на страницата на ВСС и всеки сам ще може да си прави изводите докъде му стигат възможностите.
- helene
- Потребител
Трудно е да се даде рецепта за успех. Моите наблюдения са, че в последните два три конкурса се допуснаха големи простотии, които ги нямаше, когато аз успях. На първо място, на писмения изпит се допуска ползването само на нормативни актове. Обикновено в изданията на Сиби има някакви зачатъци на практика. Най - добре е да ползвате тях. Поне може безнаказано да се види нещо. В общи линии обаче, въпросите поставени в казуса не изискват кой знае каква подготовка. Особено за младши магистрати не е чак толкова драматично. Направило ми е впечатление, че се поставят въпроси, които са спорни в практиката. Това вероятно се прави, за да се види дали кандидатът е способен да се аргументира. Поне по моето кандидатско време беше така. Аз също считам, че писменият изпит трябва да бъде такъв, че да предполага възможност за обективна оценка, защото всеки има свой стил на писане, а правото е такова, че винаги има възможност за поне два отговора. Съветът ми е да пишете ясно, с прости изречения, без да се опитвате да показвате изключителни познания за правната терминология. Разбира се това не означава, че трябва да се пише "булевардно". Диктуват казуса и 10 въпроса. Внимателно четете казуса и не се поддавайте на усещането, че въпросите са свързани с него и има уловки. Това обърква. За устния изпит по новите наредби не допускат ползване на нормативни актове, което лично аз намирам за невероятна глупост. Няма нито един съдия или прокурор, който да знае наизуст текстовете на закона. А това дали някой има добра памет, не означава, че е добър юрист. Но както и да е трябва да се примиряваме (поне временно) с простотиите. Важно е, когато подготвяте въпроса си да измислите хубаво началото на изложението. В повечето случаи не се налага да се продължи докрая. Започват да задават конкретни въпроси, които ако знаете, не е проблем да отговорите. Ако трябва да знаете определения, бъдете сигурни, че съдиите не помнят учебниците, така, че смело и уверено може да измислите нещо, без разбира се да е голяма глупост. Убедена съм, че за хора преминали през студентските изпити, не е проблем да успеят. Не знам дали съветите ми са полезни, но така или иначе на всеки конкурс си има особености. Вярвам обаче, че тези които успеят ще са качествени. Не губете надежда. Ако не сега то на следващия конкурс, ще стане. Аз успях на петия път и не съжалявам, нито за това, че съм преследвала мечтата си, нито за това, че толкова време я гоних.
- martareny
- Нов потребител
Здравейте колеги.Желая да участвам в конкурса за мл съдии,но на листчето с входящия номер ми пише конкурс за мл прокурори.Искам да знам дали е допусната техническа грешка или е само формалност.Ако някой знае нещо по въпроса моля да ми пише.Благодаря ви предварително.
- nikolov55
- Нов потребител
Николов, няма как да те допуснта до изпита за мл. съдии с листчето за мл. прокурори. Може би ще трябва да идеш до ВСС, за да ти издадат ново.
- bokacho
- Младши потребител
Благодаря ти колега.Ще отида до ВСС да го сменят.
- nikolov55
- Нов потребител
Не съм сигурна 100%, тъй като подадах документи само за младши съдия, но мисля, че номерцата трябва да са две, или на едно листче да са написани два номера, защото доколкото забелязах, документите се събираха в два отделни класьора, и се записваха в различни входящи дневници. Аз подадах документи последния ден и бях №597, а за мл.прокурори ми направи впечатление, че са над 600. Пък и изпитите са в два различни дни, така че на практика това са си два съвсем отделни конкурса.
- djalma
- Потребител
Да,два отделни конкурса са...та нали затова ще ходим на два изпита ..и аз подадох и за мл.съдии,и за мл.прокурори-имам си 2 различни входящи номерчета...Да разбирам ли ,че окончателната бройка на кандидатите е 600 или малко над 600?Аз очаквах да е повече....
- lacuna81
- Младши потребител
Благодаря ви ,за мненията.Вече говирих с ВСС и ми казаха че е тяхна грешка,вписан съм за изпита за мл съдия.но са объркали листчето.Благодаря на всички
- nikolov55
- Нов потребител
Какво ли стана със списъците на допуснатите до изпит?Дали ще излязат или ще трябва да чакаме решението на ВСС за определяне на комисията?
- T.A.R.A.
- Потребител
чл.15, ал.4 от Наредбата:
(4) Списъците на допуснатите до участие в конкурса лица се обявяват на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет, най-малко 7 дни преди датата на провеждане на конкурса.
(4) Списъците на допуснатите до участие в конкурса лица се обявяват на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет, най-малко 7 дни преди датата на провеждане на конкурса.
- djalma
- Потребител
Колеги публикуван е протоколът на ВСС, с който се одобряват две комисии за провеждане на конкурса за младши съдии. Не са обявени обаче поименни списъци на тези комисии. Дали някой знае от къде да ги видим, след като ги няма в протокола. Най-вероятно ги има в някакава по-пълна верися на Протокол. Някой има ли достъп?
- triangle
- Нов потребител
Е, поне вече сме сигурни, че старите конспектите за първоначално назначаване важат и за нас, без публичноправните науки, разбира се!
- tsveti_d
- Младши потребител
|
|